Altijd op de hoogte bij RegioLease Wij van RegioLease adviseren

Mono rijden

Wij van RegioLease adviseren

‘Ga ongestoord op pad, rijd MONO’

Dankzij sociale media zijn vrienden, familie en collega’s altijd dichtbij. Soms iets te dichtbij. Zeker als je met een smartphone in je auto stapt. Want elke keer als je een berichtje ontvangt, raak je even afgeleid van het verkeer. Daarom adviseren wij van RegioLease; ‘Rijd Mono’.

MONO-rijden is ongestoord onderweg zijn. Zonder afleiding van je smartphone. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm. Social media gebruiken tijdens het autorijden is levensgevaarlijk. Voor jezelf én voor andere weggebruikers. Zit je achter het stuur te appen, dan zie je niet goed wat er om je heen gebeurt. Even snel een berichtje lezen of zelfs schrijven, betekent dat je het verkeer niet meer waarneemt en niet adequaat kunt reageren in een onverwachte situatie, bijvoorbeeld als je plotseling moet remmen.

De meeste mensen weten wel dat de combinatie van sturen en een appje sturen risicovol is, maar realiseren zich niet hoeveel meter ze in die paar tellen afleggen. Hoe gevaarlijk het nu echt is om even niet op de weg te letten?

Een voorbeeld:

Stel, je rijdt op de snelweg een snelheid van 120 km/u. Er komt een berichtje binnen en je leest het even ‘in 3 seconden’, dan ben je in 3 seconden al 100 meter verder. Dan heb je dus het hele voetbalveld van De Graafschap overgestoken – zonder op de weg te letten. En een bericht lezen (en vooral schrijven) duurt vaak een stuk langer dan 3 seconden.

MONO rijden

De regels

In de auto mag je de telefoon wel bedienen (handsfree) via het dashboard, mits je dat vóór het rijden instelt. Ook is spraakbediening toegestaan. Maar tijdens het autorijden is het niet toegestaan om met je mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms-en of te appen. Op het moment dat je belt of appt achter het stuur kun je hiervoor een boete krijgen van 230 euro per overtreding. De boetes voor verkeersovertredingen staan in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Rijd MONO met Android-telefoon

Als je een Android-telefoon hebt, kun je op verschillende manieren MONO-rijden. Het makkelijkste is om een app te downloaden. Dan ben je in één keer MONO. De app houdt nieuwe berichten tegen terwijl jij onderweg bent. Wil je toch alvast iets laten horen? Stel dan in dat de app een automatisch antwoord verstuurt. Deze apps zorgen er voor dat jij MONO rijdt, zodat je al je aandacht bij het verkeer hebt. Installeer er meteen eentje! Nu Samsung In-Traffic installeren, Nu Interpolis Automodus installeren, Nu Text drive auto responder installeren, Nu Drive Safe installeren

Rijd MONO met een iPhone

De functie ‘niet storen tijdens autorijden’ op je iPhone is erg handig. Je hoeft die maar één keer in te stellen en je rijdt altijd MONO. Je krijgt geen meldingen en berichten meer binnen terwijl je rijdt. Wil je toch iets laten horen? Mensen die jou proberen te bereiken krijgen automatisch een berichtje dat je aan het autorijden bent.

Als je MONO rijdt kun je alsnog altijd je navigatie gebruiken of bellen wanneer dit nodig is.

RegioLease steunt de ‘MONO’ campagne

De ‘MONO-campagne heeft brede steun onder de convenantpartners ‘Veilig gebruik van smartfuncties in het verkeer’. Ook RegioLease is, via VNA, medeondertekenaar en onderschrijft dat het normaal is om je aandacht op de rijtaak en de weg te houden.

Jeroen Pluijm: “Onze leaserijders maken drie keer zoveel kilometers dan een gemiddelde automobilist, dus wij voelen ons dan ook als leasemaatschappij zeer betrokken bij dit onderwerp. Het is voor ons een belangrijk speerpunt. We zullen berijders van leaseauto’s én werkgevers actief helpen door het geven van tips, handige tools en het gebruik van veiligheidsopties die al in de auto aanwezig zijn nog meer te stimuleren. En dit met maar één doel: het verminderen van het aantal verkeersslachtoffers. Daar kan toch niemand tegen zijn?”

Wij wensen je veel veilige kilometers.


Terug naar nieuwsoverzicht