Altijd op de hoogte bij RegioLease RegioLease Passie voorwoord: Elektrische auto wordt meest waardevaste occasion

RegioLease Passie voorwoord: Elektrische auto wordt meest waardevaste occasion

Een van de onzekerheden die leeft bij bezitters van een elektrische auto is de restwaarde van de auto. “Wat is de prijs als ik de auto verkoop”. Tot nu toe was het niet helemaal duidelijk hoe de accu – veruit het duurste onderdeel van de auto – zich zou verhouden na intensief gebruik. Daardoor liet de restwaarde zich lastig vaststellen.

Maar ik kan u goed nieuws melden. Economen van ING hebben een studie verricht naar de restwaarde van e-auto’s. Uit deze studie blijkt dat dat het wel goed zit. Naar verwachting zal in 2025 de afschrijving op elektrische auto’s al lager zijn, dan die op vergelijkbare benzine- of dieselwagens. Wie nu een e-auto koopt zal er naar verwachting over vijf jaar meer voor terug krijgen dan wanneer men had gekozen voor een soortgelijke benzine- of dieselwagen.

Deze (geruststellende) studie naar de restwaarde kan een belangrijke bijdrage leveren aan de groei van elektrisch rijden in Nederland. Ook de leaseprijs van een e-auto zal gaan dalen als de restwaarde toeneemt, is te lezen in het rapport van sectoreconoom en opsteller van het rapport Max Erich. Dat helpt e-auto’s in de concurrentie met benzine- en dieselwagens.

De restwaarde van een e-auto hangt sterk af van de toekomstige vraag naar elektrische occasions. Om die in te kunnen schatten is via de ING ‘Vraag van Vandaag’, onder ruim 48.000 respondenten, onderzoek gedaan naar de eisen van consumenten ten aanzien van elektrische auto’s, zoals actieradius en laadtijd. Die eisen zijn vergeleken met het toekomstige aanbod van elektrische occasions. De economen van ING verwachten dat in 2025 een kwart van de markt een elektrische occasion zal overwegen.

De gebruikskosten van elektrische auto’s – denk aan brandstof (elektriciteit), onderhoud en belastingen – zijn laag ten opzichte van benzine- en dieselauto’s. Ook zijn e-auto’s relatief betrouwbaar. Ze hebben minder onderdelen dan benzine- en dieselauto’s en mede daarom is de garantie op batterij en elektromotor veelal ruim, vaak tot 8 jaar.

Verder zijn elektrische auto’s comfortabeler door hun stille, vloeiende en krachtige aandrijflijn en milieuvriendelijk (emissievrij). En nog een belangrijk argument: de overheid heeft recent aangekondigd de aanschaf van elektrische occasions te willen stimuleren. Omdat het aandeel van elektrische auto’s in 2025 binnen de totale occasionmarkt nog relatief bescheiden zal zijn is de verwachting dat de toekomstige vraag het aanbod overstijgt.

Ik wens u veel veilige e-kilometers!

Jeroen Pluijm

Leasemanager

jeroen.pluijm@regio-lease.nl


Terug naar nieuwsoverzicht