Altijd op de hoogte bij RegioLease 500 km snelladen in een kwartier

elektrisch opladen

500 km snelladen in een kwartier

Actieradius stijgt en laadpalen worden sneller

Het merendeel van de elektrische auto’s heeft een actieradius die rond de 250 kilometer bedraagt. Dat is al veel beter dan pakweg vijf jaar geleden, toen dat rond de 150 kilometer lag (of vaak nog minder). De angst om stil te vallen – de zogeheten actieradius angst – was groot. Inmiddels speelt dat minder een rol. Er zijn nu al modellen die meer dan 500 kilometer op een acculading halen. De infrastructuur van laadpalen is in Nederland trouwens niet slecht, maar kan nog beter.

Nog steeds geldt dat je een elektrische auto moet bijladen wanneer je de kans krijgt. De laadtijd is afhankelijk van hoe leeg je accu’s zijn en hoe snel jouw auto kan laden. Thuis, aan een stopcontact waar je ook de wasmachine in prikt, duurt het zomaar 8 tot 10 uur voor de batterij weer vol is. Aan een openbaar laadpunt op straat ben je gemiddeld 4 uur kwijt. Aan een snellaadpaal kan het klusje al binnen een half uur gepiept zijn. Helaas zijn zulke palen nog schaars en kan niet iedere elektrische auto snelladen. Maar het kan sneller.

elektrisch opladen

Goed nieuws voor het elektrisch rijden

Een nieuwe generatie snellaadstations is in aantocht. Bij de nieuwe stations kan geladen worden tot 350 kW, dat is tot 100 keer sneller dan thuis. Het eerste snelle station bevindt zich op verzorgingsplaats De Watering aan de A8 vlakbij Amsterdam. Met de opening van dit station hebben ABB en Fastned een primeur. De snelladers zijn ‘s werelds eerste die door een onafhankelijke partij CE certificering hebben verkregen en daarmee voor consumentengebruik goedgekeurd zijn.

De veel hogere laadsnelheid betekent dat elektrische auto’s in een kwartier tot wel 500 km range kunnen bijladen. De aankomende tweede generatie elektrische auto’s heeft grotere batterijen die sneller kunnen laden. Tijdens de Autoshow in Genève werden dergelijke tweede generatie modellen van bijvoorbeeld Audi, Jaguar en Hyundai gepresenteerd. Deze auto’s komen nog dit jaar de weg op en Fastned wil daar klaar voor zijn.

Naast de laadtechniek is ook het ontwerp van het station volledig nieuw. Een opvallend en herkenbaar ontwerp met een dak van glas-glas zonnepanelen en gecertificeerd duurzaam hout. Ook heeft het nieuwe station een hogere overkapping, waardoor het nog beter zichtbaar is voor elektrische rijders en tevens geschikt is voor grotere elektrische voertuigen.


Terug naar nieuwsoverzicht